Volem uns transports públics al servei de les classes populars!

Aquest any tot i la situació de crisi i la baixada general del poder adquisitiu de la majoria de la població, les tarifes del transport públic han tornat a pujar. La T-10 i el bitllet senzill tenen un preu de 9.25 i 2 euros respectivament, les tarifes més altes de tot l’Estat.

Denunciem, a més a més, l’ús de diner públic per finançar empreses privades que donen servei de transport (TRAM Baix i Besòs, Bicing, etc.), mentre les seves Direccions segueixen traient beneficis econòmics. Per tot això, exigim als responsables polítics de TMB, l’ AMB, i l’ATM  (PSC, CIU, PP,  EUiA i ERC)  una sèrie de mesures que garanteixin un accés digne a aquest servei bàsic:

 • Gratuïtat per a persones en situació d’atur o pobresa.
 • Tarificació social per a persones jubilades, estudiants i infants
 • Que els preus del transport no augmentin, sota cap circumstància, per sobre de l’IPC
 • Recuperació per a la gestió pública del TRAM (Baix i Besòs) i del servei de Bicing.
 • Tornada al servei prestat deMetro i Busque hi havia abans de les retallades.
 • Cap acomiadament ni disminució salarial i laboral als treballadors i treballadores.

Davant els criteris empresarials, defensem els drets socials i laborals!

 • Descarregar cartell de la campanya.
 • Descarregar full de mà de la campanya.

Tant l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) com l’ATM (Autoritat  Metropolitana de Barcelona), entitats gestores del transport públic i  privat, abans en mans del PSC-PSOE i ICV-EUiA i ara en mans de PSC-PSOE i  CiU no han dubtat mai en apujar preus cada cop que han tingut  l’oportunitat.

Actualment el finançament del transport públic  depèn el 60% de les administracions públiques, o sigui, dels impostos  directes i indirectes que paguem majoritàriament les classes populars.  La resta es cobreix amb les aportacions dels usuaris i la publicitat. La  davallada dels viatges produïda durant el 2011 ha portat a l’ATM al seu  endeutament (un 10% dels ingressos) sense que els agents polítics  implicats feren res. Des del 2002 els preus del transport han augmentat  un 38% tot i que en el mateix període l’IPC només ho ha fet en un 15%.

Ja  fa massa temps que la població de Barcelona patim un encariment  injustificat del transport públic que han fomentat tots els partits  polítics fent cas omís al creixent malestar popular.

Degut a la  falta de previsió i planificació (L9), manca d’eficiència en el  transport (implantació de la RetBus), algunes millores en el transport  públic, la manca de finançament per part de l’Estat (Rodalies), la  sobrecàrrega de gestors privats amb finançament de diners públics del  transport a l’Àrea Metropolitana (tres organismes públics més tots els  ajuntaments que en formen part), que no han patit cap retallada ni de  sous, ni d’alts càrrecs, i la manca de pressió fiscal destinada al  transport públic, per exemple sobre el vehicle privat, aquest sistema de  finançament es fa insostenible, i la classe política només dóna  solucions que perjudiquen als i les usuàries del transport públic.

El passat dilluns 16 de gener seguint la consigna de l’Esquerra Independentista del Barcelonès (formada per Endavant (OSAN), CAJEI, CUP, Maulets, SEPC i la COS), diverses assemblees locals de l’Esquerra Independentista de les Corts, Gràcia, l’Eixample, Sants, Sant Andreu, Clot i el Poblenou van realitzar diverses accions a diferents parades de metro de Barcelona reclamant uns TRANSPORTS PÚBLICS AL SERVEI DE LES CLASSES POPULARS I EN CONTRA DE LA PUJADA DE PREUS. I exigint un seguit de reivindicacions:

 • Gratuïtat per a persones en situació d’atur o pobresa.
 • Tarificació social per a persones jubilades, estudiants i infants
 • Que els preus del transport no augmentin, sota cap circumstància, per sobre de l’IPC
 • Recuperació per a la gestió pública del TRAM (Baix i Besòs) i del servei de Bicing.
 • Tornada al servei prestat de Metro i bus que hi havia abans de les retallades.
 • Cap acomiadament i reducció salarial i laboral als treballadors i treballadores de TMB.

Sant Andreu Endavant (OSAN), CAJEI i la CUP van fer una acció de denúncia a la parada de metro de Sant Andreu. Durant prop de mitja hora, es van repartir un centenar de fulls de mà que denuncien l’augment del preu del transport públic (especialment elevat aquest 2012), mentre se’n reivindica una concepció al servei de les classes populars, que són les que més el necessiten i més perjudicades en surten amb cada augment.

Al marge dels fulls de mà, les membres de l’Esquerra Indepentista de Sant Andreu també van desplegar una pancarta on es criticava l’actitud de l’actual alcalde, Xavier Trias (CiU), i es feia una crida a la ciutadania a no pagar el bitllet com a reivindicació i denúncia contra els preus abusius. “Cola’t”, s’hi podia llegir ben gran, i molta gent ho va fer quan una porta fou bloquejada permetent que la gent entrés al metro sense pagar.

No debades, la gent acollia la iniciativa amb simpatia quan no directament l’aplaudia. Foren nombroses les persones qui aprofitaven aquell moment per queixar-se per l’augment dels preus, mentre afirmaven que, certament, s’havia de fer quelcom per denunciar-ho. L’acció va transcórrer sense cap mena d’incident, ja que des d’un principi, la treballadora de TMB que hi havia al vestíbul només es va dirigir a les activistes per demanar que no tiressin els fulls de mà al terra, afegint, segons va dir, que ella ja la matí havia participat d’alguna  reivindicació en motiu de les seves condicions laborals. Cap al final, va aparèixer un agent de seguretat que es va limitar a informar que, suposadament, allò no es podia fer. Les activistes de l’EI de Sant Andreu van marxar voluntàriament al finalitzar l’acció de protesta.

 Sants Les organitzacions de l’Esquerra Independentista de Sants van eixir dilluns al matí al carrer per la pujada de taxes del transport públic, l’acció va consistir en repartir fulls de mà, penjar dos pancartes en dos eixides de metro i posar facilitats als usuaris per a que poguessin colar-se per denunciar el preu abusiu de 9.25 euros per una T-10. 


Gràcia
Una desena de militants de l’Esquerra Independentista van obrir les portes de la parada de metro de Fontana i van repartir desenes de fulls de mà a totes les persones que es disposaven a agafar aquest servei públic.

http://www.endavant.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1324&Itemid=1