Sobre el tancament d’urgències del CAP de Guineueta i la supressió de línies d’autobús

La Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris ha fet públics dos comunicats, que reproduïm, sobre l’imminent tancament del servei d’urgències del CAP de Guineueta i sobre la supressió de línies d’autobús i del servei del bus de barri els caps de setmana i festius:

Davant la imminent supressió del servei d’urgències del CAP de Guineueta i el tancament a l’equipament protagonitzat per veïns i veïnes afectats, des de la Coordinadora volem manifestar:

- El nostre total recolzament a aquesta acció en defensa de la qualitat de la sanitat pública als nostres barris.

- Considerem que el trasllat del servei a Carmelitanes, al districte d’Horta, no és una solució adequada. Tant per la ubicació del mateix, mal comunicat respecte dels barris de Nou Barris que habitualment fan servir el CAP de Guineueta, com per l’elevat cost del lloguer del local (25.000 € mensuals) que aquest equipament costarà a l’Insalut, en un moment on l’estalvi de despeses està sent utilitzat per desmantellar una part de la sanitat pública.

- Exigim que es mantingui el servei d’urgències al CAP de Guineueta i que s’estudiïn alternatives per a la seva reforma.

- Denunciem l’actitud del districte de Nou Barris, que insistentment ha assegurat que el servei de Guineueta no es tancaria, quan a la pràctica s’estava actuant de manera contrària.

- Animem i donem suport a la continuïtat de la mobilització veïnal.

Davant l’anunci de la suspensió de la línia 31 d’autobús i de la suspensió del servei de d’autobusos de barri els caps de setmana i festius, la Coordinadora vol manifestar:

- La nostra total oposició a aquestes mesures que redueixen l’oferta de transport públic als nostres barris i que afecten especialment a barris en què per les seves característiques orogràfiques, el servei d’autobús és crucial, especialment per a les persones amb problemes de mobilitat.

- Que es tracta d’una política unilateral, de la qual no hem estat informats en absolut i de la qual no s’han pogut discutir alternatives. Es tracta d’una mostra més del menyspreu dels directius de TMB cap a la ciutadania. A Nou Barris portem anys reivindicant un debat seriós sobre la mobilitat i el disseny de les línies d’autobús, i mai no hem aconseguit que l’Ajuntament i la Corporació Metropolitana de Transports obri un veritable debat i un estudi sobre el tema. El tancament de les línies i la manera com s’ha produït és una mostra més d’aquesta política d’absència de diàleg i imposició unilateral de mesures que afecten directament el benestar de la població.

- Com sempre, l’únic argument és la rendibilitat del servei, sense tenir en compte els costos i avantatges socials que generen aquests canvis i sense discutir-ne cap alternativa.

- La reducció de línies d’autobús combinada amb el brutal augment del preu del transport públic i les reduccions que s’han aplicat als gravàmens del cotxe privat mostren una clara opció per aquest últim, cosa que suposa en greu error, tant en els aspectes socials (persones grans i sense recursos són les que més fan servir el transport públic) com en els ambientals (els índexs de contaminació que pateix Barcelona estan directament relacionats amb l’ús dels transport públic). És una política antisocial i ineficient.

- Exigim de TMB i del Consorci una rectificació d’aquestes polítiques i l’obertura d’un veritable diàleg orientat a garantir un bon servei de transport públic als nostres barris.

Durant els pròxims dies plantejarem respostes a unes decisions que considerem una nova agressió als barris.

Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris

http://prosperitat.org/ca/node/283

[Traducción al castellano]