Dos joves s’enganxen a un bidó de formigó en suport de Núria Pòrtulas i provoquen cues de trànsit a Girona

El Punt. Els actes per exigir l’absolució de Núria Pòrtulas no tenen aturador i són, cada cop, més espectaculars. Ahir al matí, dos joves van encadenar-se els braços a una barra de ferro fermada a l’interior d’un bidó de formigó armat en un carril de l’avinguda Ramon Folch, a davant dels jutjats de Girona. Els bombers van trigar tres hores i mitja a desfer el formigó. Això va provocar desviaments de trànsit, cues i un gran desplegament de la policia municipal i dels Mossos d’Esquadra.

L’acció va començar a les nou del matí, però fins a quarts de dotze no va començar a agafar les dimensions espectaculars que van fer mobilitzar mitjans de comunicació, ciutadans tafaners, policia municipal, ambulàncies i serveis mèdics, dos camions de bombers, una dotzena de mossos d’esquadra de paisà, una quinzena d’antiavalots –tres equips–, i un camió de la brigada d’obres de l’Ajuntament de Girona.

A partir de migdia, per l’avinguda Ramon Folch només podien passar-hi el transport públic i els vehicles grossos. El trànsit es desviava per la plaça de la Independència i pel passeig de Canalejas. Sis bombers, arribats en dos camions treballaven com podien per rebentar les cinc capes de formigó, metall i plàstic d’aquell bidó armat: radials, escarpa i maceta, perpalina i martell elèctric. Protegien els joves encadenats de les espurnes de la radical i dels esquitxos de runa i els donaven aigua. Un noi fumava. A tres quarts de tres, van desenganxar el primer. A les tres, el segon. Els mossos se’ls van endur detinguts a comissaria. Entre altres coses, els reclamaran el pagament de la feina del rescat: 130 euros per unitat i hora; 3,5 hores una unitat i 2,5 l’altra. Total: 780 euros, segons el cap de bombers, Enric Cano.

De l’acció, els activistes antisistema en diuen embidonar. És la primera acció d’aquest tipus que es fa a Girona. El col·lectiu anarquista és a l’espera de la resolució última del Tribunal Suprem, perquè decideixi si la veïna de Sarrià de Ter Núria Pòrtulas haurà d’ingressar a la presó, després que fos condemnada per l’Audiencia Nacional, el juliol del 2009, a dos anys i mig de presó per un delicte de temptativa inacabada de col·laborar amb un grup terrorista, del qual es desconeix el nom i les activitats. Núria Pòrtulas mantenia una relació amb Juan Antonio Sorroche, Fernando, que va ser extradit a Itàlia el 2007; el van jutjar i condemnar a deu mesos de presó per haver fet pintades en monuments.

Una portaveu de la vintena d’activistes que es van reunir ahir a davant dels jutjats va insistir a denunciar que el «sistema és repressiu» i que «la repressió s’agreuja en el marc de la crisi econòmica». En l’acció, els concentrats van cridar consignes contra Iniciativa, formació a la qual pertanyen Joan Saura, conseller d’Interior, i Joan Boada, secretari general del departament.