400 persones concentrades a Canaletes celebren amb cava la mort de Manuel Fraga

Més de 400 persones ahir al vespre a la font de Canaletes de Barcelona amb l’objectiu de celebrar la defunció, tot i que fos al llit, de l’ex-ministre franquista Manuel Fraga Iribarne. El nexe en comú de tothom era l’alegria pel pas a la història d’aquesta icona de la dictadura, mitjançant l’obertura de desenes d’ampolles de cava. Es van viure moment d’eufòria amb una ruixada generalitzada dels presents amb la beguda escumosa després d’haver agitat fortament les ampolles. Cadascú ho va vitorejar a la seva manera i amb els seus lemes. Es van veure estelades, banderes comunistes, anarquistes i republicanes, però també ensenyes independentistes del País Basc i de Galícia, així com diversos cartells fets a casa amb paper i rotulador fent referència a la “falsa transició” i “el porc feixista”, entre d’altres. El més elaborat dels missatges el va vestir una noia disfressada amb una caixa que simulava un taud i on es llegia la frase sobreimpresa: “A cada cerdo le llega su San Martín”. Es dóna la coincidència, a més, que San Martín va ser el passat 12 de gener, tres dies abans de la mort de ‘Don Manuel’. A mesura que passava l’estona s’hi anava aplegant més gent. De forma espontània els i les presents feien crits en homenatge a les víctimes de Fraga, com ara els 5 treballadors de Vitòria que van morir pels trets de la policia espanyola, o el jove anarquista català, Salvador Puig Antich. A Canaletes la presència policial va destacar per la seva absència, tan sols es van veure alguns agents de la guàrdia urbana que regulaven el trànsit rodat.

Manifestació fins a la ‘sinistre’ Jefatura

La protesta es va transformar en una manifestació que va recórrer el trajecte que separa la mítica font de Les Rambles de la Via Laietana. L’objectiu era fer soroll davant la seu del Partit Popular de Ciutat Vella, però el local es trobava buit i amb les llums apagades. Un dels manifestants aleshores va proposar caminar uns metres més i arribar fins a la Jefatura Superior de Policia de la Via Laietana, un lloc que recorden molt bé els lluitadors antifranquistes com a sòrdid, sinistre i perillós, perque era des d’on els policies de la Brigada Político Social que treballaven a les ordres de Manuel Fraga i Rodolfo Martín Villa, executaven pallisses, tortures i assassinats d’Estat. Aquells calabossos de rajoles blanques, bruts i humits, ara són un lloc de pas per a molts immigrants sense papers que posteriorment seran traslladats al CIE de la Zona Franca. En homenatge a tots els que hi han passat en algun moment de la història les manifestants van llançar potents petards mentre el gruix de la protesta cridava “Aquí es tortura com a la dictadura”. Darrera d’una cortina del segon pis s’ho mirava amb passivitat un dels actuals funcionaris policials que ara hi treballen, mentre escoltava el crit de “Fraga escucha, la calle ya no es tuya”, però com si la cosa no anés amb ell. La marxa es va disoldre pocs minuts després a les boques de metro de la plaça Urquinaona. En aquell moment també van marxar les sis furgonetes dels mossos d’esquadra que convenientment amagades s’ho miraven tot des de la rereguarda de la plaça Universitat. A la ciutat de Lleida també es va viure una celebració similar però amb menor presència de gent, en aquest cas a la plaça de La Paeria de la capital del Segrià.

http://www.setmanaridirecta.info/noticia/400-persones-concentrades-canaletes-celebren-amb-cava-mort-manuel-fraga-iribarne